Nordic International School Norrköping vann riksfinalen i engelska i International Language Competition 2022

news

2022-04-07, 16:25

Eleverna Dina och Ali på Nordic International School Norrköping tog hem segern i kategorin engelska i den stora riksfinalen av språk- och kulturtävlingen International Language Competition som hölls i Malmö i slutet av mars.

International Language Competition, tidigare kallad Språkolympiaden, är den största språktävlingen i moderna språk och svenska för grund- och gymnasieskolor i Skandinavien. Totalt deltog över 30 000 elever i årets tävling.

Vinnarna har tagit sig igenom tre tävlingsomgångar. Först genomfördes ett digitalt kvalificeringsprov och sedan väntade en regionfinal. Vinnarna från de åtta regioner som hade högst resultat tog sig vidare till riksfinalen i Malmö där alltså Dina och Ali lyckades bäst av alla och stod som segrare i kategorin engelska. Förutom publikens applåder, fick de ta emot medalj, segerpokal, ett stipendium på 5 000 kr och en inbjudan till ett heldagsbesök på Försvarets tolkskola i Uppsala.

På frågan om varför Dina och Ali vann tävlingen berättar deras engelskalärare Ms Alma Pasic att de är mycket studiemotiverade och att de älskar att läsa böcker.

– En annan viktig faktor tror jag är att vi lärare på skolan hela tiden stöttar och utmanar, inte bara de som är studiemotiverade som Dina och Ali, utan alla våra elever så att de ska orka och vilja nå ännu högre akademiska mål.

Syftet med International Language Competition är att uppmuntra elever att läsa språk på en högre nivå och att skolungdomar ska bli intresserade av kultur, historia och samhällsfrågor i de länderna där målspråket talas. Arrangörerna vill också arbeta för en sund tävlingsanda i undervisningen mellan olika skolor i landet och skapa ett nät av kunskapsutbyte och metodik inom moderna språk.

– Förutom ordkunskap, grammatik och litteraturkunskap så behövde eleverna också visa att de kan en hel del om geografi och historia i engelsktalande länder. Även här lyckades våra elever fantastiskt bra genom att ha alla rätt på 25 av 25 frågor, berättar Ms Alma Pasic.

Huvudarrangörer av tävlingen är Mundolingue och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

– Det här var första gången som vi deltog men det blir absolut inte den sista. Jag och mina kollegor är så stolta över Dina och Ali och vill också rikta ett varmt tack till arrangörerna i Malmö, säger Ms Alma Pasic.

      Presskontakt

      Relaterat material