Vi storsatsar på skolmaten – startar lunchrestaurang och lagar mat från grunden

På Nordic International School är elevens kunskapsutveckling i fokus. Därför satsar vi på skolmaten. Från och med hösten 2020 kommer vi förvärva den restaurang som ligger i byggnaden för att själva laga vår egen mat från grunden. Samtidigt inför vi ett koncept där vi ökar valmöjligheterna för eleverna och låter dem bestämma och beställa sin lunch i förväg.

Under hösten har Nordic International School och vår huvudman fört en dialog med restaurangen Joj Catering, som bedriver verksamhet i samma byggnad som skolan. Förhandlingarna är nu klara och i höst tar vi över restaurangen. Utöver de fördelar som ett eget kök genererar, kommer eleverna möta ett helt nytt lunchkoncept.

Eleverna kommer själva bestämma hur deras egna unika lunchmeny ska se ut för veckan och förhoppningen är att konceptet ska generera mer nöjda restaurangbesökare. Konceptet heter Mitt Käk och är en del av ett samarbete som skolan har inlett med Ms Sofia Nordell, grundare av företaget med samma namn.

– Vi vill att våra elever ska få maximala förutsättningar till att nå bästa möjliga studieresultat i skolan och lunchen är en viktig förutsättning för det. Eleverna har visat ett stort intresse för konceptet och gillar att de själva ska få välja vad de ska äta till lunch, säger Ms Sofia Nordell, även restaurangchef inom koncernen på Nordic International School.

Enligt Ms Sofia Nordell utmanas majoriteten av Sveriges skolor i att få alla elever att äta sin skollunch och samtidigt slängs sammanlagt 80 ton skolmat per dag i Sverige, mycket på grund av att personalen har svårt att beräkna hur många lunchgäster de har och vilka alternativ som uppskattas av eleverna.

Ms Sofia Nordell har med sitt företag lyckats öka nöjdheten och därmed närvaron i flera av Sveriges skolrestauranger men hon har också minskat mängden matavfall och därmed skolrestaurangernas miljöpåverkan.

– Under 2019 genomlyste jag flera av Nordic-skolornas verksamheter kopplade till skollunchen och jag tittade då bland annat närmre på skolornas menyer och näringsberäkningar samt kartlade service och logistik. Samarbetet mellan mig och skolorna har mynnat ut i en strategi som ska hjälpa dem att driva mer framgångsrika verksamheter kopplade till skollunchen.

Eleverna kommer beställa sin skollunch genom Mitt Käk-appen i vilken det dag för dag listas upp till 6 olika alternativ som eleverna kan välja mellan. Eleverna gör sin beställning inför varje kommande vecka och skolrestaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och eftersom vi har ett stort fokus på kunskapsutveckling är det självklart för oss att satsa på skollunchen. För oss handlar inte kunskapsutveckling enbart om att vi ska arbeta hårt i klassrummet, det handlar också mycket om att ge eleverna rätt förutsättningar till det, säger Mr Emil Wallin.

Så fungerar det

1. I början av veckan beställer eleverna nästa veckas meny. Varje dag erbjuds totalt 6 olika alternativ:

– Dagens alternativ
– Vegetariskt alternativ
– Stående alternativ
– Ost- och skinksallad
– Kycklingsallad
– Vegetarisk sallad

2. Kökspersonalen handlar råvaror och lagar rätt mängd lunch efter elevernas beställningar.

3. Eleverna äter den kommande veckan efter den unikt valda menyn.